Licht in huis is er vanzelfsprekend, maar verbruikt stiekem onnodig veel energie. Zo'n negentig procent van de lampen in huis is nog een gloeilamp, terwijl een spaarlamp (per brand uur) goedkoper uitpakt. Naast lampen vervangen, kunt u ook elektriciteit besparen door lampen op tijd uit te doen. Gemiddeld gaat zestien procent van de huishoudelektriciteit op aan licht.


Advies op maat Verlichting
Wat u kunt doen om energie te besparen op verlichting, hangt onder meer af van de verlichting in uw woning.
U spaart altijd energie door de lamp uit te doen als u voor korte tijd de ruimte verlaat. Dat geldt ook voor de zuinige spaarlampen en tl-lampen
Als u over wilt gaan op energiezuinige verlichting, kunt u het beste eerst de lampen vervangen die veel aan staan en een hoge lichtopbrengst hebben.
De lichtopbrengst vermindert bij oude lampen. Door de lamp te verplaatsen naar een plek waar minder lichtopbrengst vereist is kan hij nog prima dienstdoen.
Heeft u lampen in huis die u altijd dimt? Vervang deze felle lamp dan door een lamp die minder licht geeft.


Lampen vergelijken
Ongeveer een zesde van het totale elektriciteitsverbruik van huishoudens gaat op aan licht. Elektriciteit ontstaat zeer inefficiŽnt, tijdens verbranding van fossiele brandstoffen. Dat vergt eindige grondstoffen; het CO2 dat erbij vrijkomt, draagt bij aan het broeikaseffect. Energie besparen via verlichting, remt dus klimaatverandering.
Spaarlampen en tl-lampen zijn voordeliger voor het milieu dan gloeilampen en halogeenlampen. Ook led-lampen kunnen een lage milieubelasting hebben. Maar het rendement (en daarmee de energiezuinigheid) tussen led-lampen varieert sterk.
Het vermogen van de verschillende lampen is overigens niet onderling te vergelijken, omdat de lampsoorten op een andere manier licht maken. Zo geeft een gloeilamp van veertig watt evenveel licht als een spaarlamp van tien watt en een led-lamp van vier watt.
Op de verpakking staat wel steeds vaker de lichtopbrengst van de lamp. Maar de (door de fabrikant gemeten) opbrengst komt niet altijd overeen met metingen van onafhankelijke instanties. Dit maakt het voor consumenten lastig om lampen te vergelijken.
In de tabel staan daarom kenmerken van verschillende lampen verzameld. Om goed te kunnen vergelijken, staat bij spaarlampen en led,s vermeld met welk vermogen gloeilamp deze overeenkomt.


Bespaar energie met dimmers en sensoren
Met het plaatsen van een beweging of lichtsensor kunt u onnodig aanstaan van lampen voorkomen, bijvoorbeeld op de overloop of het tuinpad.
Dimmers verlagen de lichtsterkte, maar niet altijd het energieverbruik. Dit geldt vooral bij gloei- en halogeenlampen. Als u een lamp continu gedimd houdt, is het daarom beter om die te vervangen door een lamp met een lagere lichtsterkte. Led-lampen, spaarlampen en tl-lampen besparen door te dimmen evenveel energie. Voor spaarlampen en tl- lampen zijn speciale dimmers en sensoren te koop. Bij een gedimde spaar of tl-lamp is de lichtkleur van de lamp koeler, terwijl bij het dimmen van gloei of halogeenlampen de kleur warmer is.


Verlichting in de tuin
Buitenverlichting die lang meegaat, belast het milieu het minst. De eisen voor lampen in de tuin zijn hoog: weersomstandigheden vragen om extra zorg voor veiligheid. Monteer de bedrading en de armaturen en lampen waterdicht. Wanneer de lamp in een waterdichte lampenkap komt, hoeft de lamp zelf niet waterdicht te zijn.
Spaarlampen en led-lampen zijn ook in de tuin een milieuvriendelijke keuze voor het uitlichten van plantenborders, voor het verlichten van waterpartijen of het terras. Bewegingssensoren zijn handig voor bij de voordeur en het tuinpad, en zorgen ervoor dat lampen niet onnodig lang branden


Led lamp
Veel mensen zien de led-lamp als lamp van de toekomst. Deze lamp gebruikt heel wat minder energie dan een gloeilamp en de efficiŽntere led-lampen gebruiken zelfs minder energie dan een spaarlamp.
De led-lamp is een energiezuinig alternatief voor de gloeilamp en de halogeenlamp. Of de led-lamp zuiniger is dan de spaarlamp is moeilijk te zeggen. Dit varieert per lamp doordat de efficiŽntie van de led-lampen enorm varieert. Led-lampen hebben een zeer lange levensduur en kunnen na gebruik gewoon in de afvalbak.


Misverstanden over LED Verlichting
De markt wordt overspoeld door aanbieders van LED-verlichting in allerlei vormen en toepassingen. Allemaal noemen ze de voordelen van LED ten opzichte van traditionele verlichting. Daardoor worden vaak verwachtingen gewekt, die niet kunnen worden waargemaakt. Men jongleert met levensduur, lichtstroom en energiebesparing op een zodanige manier dat de potentiŽle gebruiker u dus de weg compleet kwijt raakt. De communicatie over LED TL spant de kroon. Een goede reden voor Philips om helderheid te verschaffen. In kort bestek zetten we de misverstanden over LED TL ťn de werkelijke feiten voor u op een rijtje.


Levensduur
Er wordt beweerd dat LED TL lampen een langere levensduur hebben dan fluorescentie (TL-D) lampen.
Onzin, want in het pakket fluorescentie lampen van o.a. Philips hebben de Xtra en Xtreme versies een levensduur die oploopt tot 66.000 uur met maximaal 10% lichtterugval. Met name de lichtterugval is bij de opgave van een lamplevensduur van groot belang. En deze opgave ontbreekt in de meeste gevallen bij LED TL. Reden is misschien wel dat sommige LED's een veel hogere lichtterugval hebben dan traditionele fluorescentie (TL-D) lampen. Bovendien wordt de geclaimde lange levensduur niet gegarandeerd. En wanneer men al over garantie spreekt is deze toch wel zeer beperkt (1 jaar), in vergelijking met de opgegeven levensduur.


Armatuur aanpassen
Om een LED TL te laten functioneren in een bestaand fluorescentie armatuur adviseert men de gebruiker om de voorschakelapparatuur in voorkomende gevallen te verwijderen of te overbruggen.
Het armatuur is dus niet geschikt voor een LED TL en de eindgebruiker moet het zelf geschikt maken. Hierdoor vervalt iedere garantie, claim of ondersteuning van de armaturenfabrikant en ligt de verantwoording bij eventuele calamiteiten bij de ombouwer, en dat is meestal de eindgebruiker.


(Spiegel) optieken overbodig
Het licht van LED TL lampen houdt geen rekening met (spiegel)optieken.
TL-D armaturen zijn om lichttechnische redenen meestal voorzien van hoogwaardige (spiegel)optieken. Deze zorgen ervoor dat het licht valt waar men het nodig heeft zonder hinderlijke bijverschijnselen, zoals reflecties in beeldschermen en verblinding. Het uitgestraalde licht van LED TL zorgt ervoor dat deze optieken geen functie meer hebben, waardoor de kans op reflecties en verblinding ernstig toeneemt. Daarbij rijst de vraag of nog voldaan wordt aan de huidige normen voor verlichting (NEN12464-1) en ARBO. Dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval.


Lichtkleur en kleurweergave
LED biedt geen zekerheid op het gebied van lichtkleur en kleurweergave.
De lichtkleur kan per LED TL verschillend zijn. Daardoor ontstaat er een rommelig lichtbeeld. LED's hebben in de meeste gevallen ook geen goede kleurweergave (zoals bijvoorbeeld TLD 80 lampen die dit wel hebben). LED is meestal vergelijkbaar met kleur 640 (oude kleurnummer 33) en voldoet dus niet aan NEN en ARBO normen. Vandaar dat veel aanbieders, zeker voor wat betreft kleurweergave (Ra waarde), zich vaak hullen in een stilzwijgen.


Lichtstroomvergelijkingen
Een LED TL van bijvoorbeeld 120 cm (de lengte van een 36 W fluorescentielamp) geeft evenveel licht als een TL-D van 36 W.
Door creatief om te gaan met de grote verscheidenheid aan waarden zijn lichtstroomvergelijkingen van LED TL met TL-D in bijna alle gevallen heel ondoorzichtig. Hoe onjuist deze informatie werkelijk is, wordt pas duidelijk wanneer men de TL-D lampen vervangt. Vaak is er dan een enorme terugval (50-70%) in licht, met als gevolg dat de verlichting niet meer voldoet aan de standaard verlichtingseisen zoals deze gehanteerd dienen te worden.


Netvervuiling, blindstroom, harmonische vervuiling
Om het positieve beeld van LED TL niet te verstoren, worden netvervuiling, blindstroom, en harmonische vervuiling vaak niet vermeld.
Toch mag u er vanuit gaan dat u hiermee te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld de toename van energiekosten door harmonische vervuiling en het heet worden van nulleiders door forse blindstroom.


Conclusie
Op dit moment is LED TL geen volwaardig alternatief voor een fluorescentielamp (TL-D lamp). Als u wilt besparen op de kosten van fluorescentie verlichting en het milieu wil ontzien zijn er andere, betere opties. Zo kunt u oude achterhaalde standaardlampen met bijvoorbeeld kleur 640 (33) vervangen door lampen uit de 80-serie of de TL-D Eco. Ook kunt u overstappen op fluorescentie lampen met HF voorschakel apparaten of op TL5 lampen met HF voorschakelapparatuur. Als u deze combineert met controls, zoals aanwezigheid detectoren en daglichtregeling, kunt u extra besparingen op uw energiekosten voor de verlichting realiseren.


Zo werkt de led-lamp
Led is de afkorting voor Light Emitting Diodes, een led is een halfgeleider die licht geeft. Een enkele led is klein en geeft relatief weinig licht. Door ze te groeperen verhoogt de lichtopbrengst. De kleur die een led geeft hangt af van het gebruikte materiaal. Led-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder rood, blauw, groen en wit. De variatie in wittinten en de vorm van de lampen voor sfeerverlichting zijn momenteel nog niet zo groot als bij gloeilampen. De led-lamp kunnen worden ingeleverd bij het afvalscheidingstation, zodat bruikbare stoffen kunnen worden hergebruikt. U kan het ook inleveren met het KCA. De gemeente zorgt ervoor dat het bij de juiste afvalstoom terecht komt.
Led-lampen passen in vele armaturen en kunnen gloeilampen, halogeenlampen en tl-lampen vervangen. Een peer of bolvormige led-lamp met een vermogen van 3,5 Watt is te vergelijken met een gloeilamp met een vermogen van ongeveer 25 Watt. De fabrikanten zijn erg optimistisch: vaak is de lichtopbrengst lager dan de vermelding van de fabrikant doet vermoeden. Led-lampen kunt u combineren met bewegingsensoren.
Sommige led-lampen kunt u zonder transformator op het lichtnet van 230 Volt aansluiten, anderen werken met een transformator om de spanning terug te brengen naar 12 Volt.


TL verlichting
U heeft nog steeds conventionele TL buizen in uw bedrijf en nog geen hoogfrequent TL verlichting?
Dan wordt het misschien tijd om eens na te denken om over te stappen op hoogfrequent TL verlichting. Geen last meer van uitvallende en flikkerende buizen, waarbij steeds een monteur opgetrommeld moet worden om de buizen te vervangen.
En dan is hij net geweest en dan begeeft de volgende buis het. Dat kost geld, maar dat is niet het ergste. Het feit dat u veel te veel aan energiekosten betaalt, terwijl dat helemaal niet hoeft, is ernstiger.
Wij hebben daar een oplossing voor, zonder dat u ingewikkelde aanpassingen hoeft te doen. Uw armaturen kunnen gewoon blijven hangen.
Prachtig licht voor weinig geld!


Verdere voordelen:
Minder CO2 uitstoot en dus gunstig voor het voldoen aan de norm voor de energetische kwaliteit van uw pand
De T5 TL buis gaat 3 tot 4 keer langer mee dan de conventionele TL buis; dus ook minder kosten van vervanging
Geen flikkering meer en veel minder uitval, dus ook minder onderhoudskosten tussendoor


Remplace
Bespaar op lampen remplace.
Lampen remplace, wil zeggen preventief lampen vervangen.
Als u nog T8 lampen hebt is het noodzakelijk vaak uw lampen te vervangen omdat de licht opbrengst van de T8 lamp snel sterk afneemt en er anders te weinig licht voor uw medewerkers is wat klachten kan veroorzaken zoals hoofdpijn en last van de ogen.
De kosten van lampen remplace kunt u drastisch verlagen door over te stappen op de T5 lamp die in plaats van 8000 uur tot wel 36.000 uur mee gaat. Tevens verliest de T5 niet in die mate zijn licht opbrengst maar neemt binnen de eerste 200 brand uren zelfs toe in lichtintensiteit.
Flier Installatiegroep voert remplace uit voor de retail en utiliteit. Wij kunnen voor u winkel, kantoor, fabriek etc een prijsopgaaf doen voor het vervangen en afvoeren van tl buizen. Tevens kunnen wij direct defecte armaturen repareren of vervangen.


Noodverlichting
Wij installeren en vervangen ook noodverlichting armaturen. Denk hierbij ook aan het onderhoud aan deze armaturen wat vaak wordt vergeten. Denk hierbij aan de buisjes en aan de accu,s die in deze systemen aanwezig zijn.

Verlichting
..................................................................................................................................................................................................................